Днес отбелязваме Трифоновден! Празникът се отбелязва спрямо Юлианския календар, като празникът

...
Днес отбелязваме Трифоновден! Празникът се отбелязва спрямо Юлианския календар, като празникът
Коментари Харесай

Православната църква почита св. Трифон

Днес означаваме Трифоновден! Празникът се отбелязва по отношение на Юлианския календар, като празникът се отбелязва и на 14 февруари. Св. Трифон е бил врач, популяризирал се с чудесата, които правел.
Прочетете още
Свети Трифон е роден през 225 година сл. Хр. в фамилията на небогати християни в малоазийската част на Римската империя.

На 17-годишна възраст съумял да излекува тежко болната щерка на император Гордиан, за което бил богато заплатен от императорското семейство.

Само няколко години по-късно обаче на престола се възкачил наследникът на Гордиан - Деций Траян, който за късото си ръководство съумял да унищожи доста християни поради вярата им.

Един от тях бил Трифон, който не поискал да се отхвърли от Христа и починал от раните си след дълги изтезания, само че с молитва на уста.

Според националните вярвания, Трифон Зарезан се уважава от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. В България е непокътнато и отбелязването на празника Трифон Зарезан на 14 февруари. Свети Трифон се смята за надзирател на лозята и празникът е в негова чест.

След въвеждането на Григорианския календар у нас, паметта на свети страдалец Трифон стартира да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари

Трифоновден е включен към цикъл от три поредни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари. На 1 февруари се чества Трифоновден, на 2 февруари - Сретение Господне, а на 3 февруари - св. Симеон.

Според българските национални обичаи св. Трифон е настойник на лозарите, винарите и кръчмарите.

Обичаят повелява стопанката на къщата да стане рано и да опече ритуален самун, декориран с лозово листо. Вари се и пиле, а в бъклица се налива от най-хубавото вино. Всичко се слага в шарена торба и с нея стопанинът се насочва към лозето.

На лозето всеки собственик се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. После отрязва първите три пръчки и полива мястото с алено вино, светена вода и пепел, които пази от Бъдни вечер.

Kато завършат работата си, мъжете устройват шумни веселби.

Лозите се пръскат със светена вода и се благославят за изобилие и благодат. Избира се Цар на лозята - нормално заможен човек, след което се прави обща богата софра на самото лозе или вкъщи.

Имен ден през днешния ден честват Радко, Рачо, Трифон, Трифонка, Лозан, Лозана, Гроздан, Гроздана, Веселин, Веско, Весо, Веселина, Веса, Радка.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР